Lesmateriaal

Wil u uw leerlingen aanmoedigen om deel uit te maken van de circulaire economie? Bekijk het gratis lesmateriaal hieronder! De materialen zijn bedoeld voor leerlingen van 15-18 jaar. Om ze te downloaden hoeft u enkel uw contactgegevens in te vullen en het materiaal wordt gratis rechtstreeks in uw inbox afgeleverd! 

A/ Inleiding tot de circulaire economie

Onze huidige economie is grotendeels lineair. We "nemen, maken en gooien weg". Dit is niet duurzaam! Het wordt tijd dat we anders gaan denken over materialen, producten en afval!

C/ WAAR KOMEN ONZE MATERIALEN VANDAAN?

Leer meer over grondstoffenvoorraden en mijnbouwactiviteiten over de hele wereld! Helaas leidt de zoektocht naar grondstoffen vaak tot conflicten. Denk na over je eigen grondstoffengebruik en bereken je eigen "ecologische rugzak".

E/ Presenteer je eigen circulair product

Ontwerp je eigen circulaire product en presenteer het aan je raad van investeerders in een 5 minuten durende zakelijke presentatie!

G/ MAATSCHAPPELIJKE IMPACT VAN MIJNBOUWACTIVITEITEN: ROLLENSPEL

De winning van grondstoffen heeft niet alleen gevolgen voor het milieu, maar kan ook de samenleving beïnvloeden. In veel landen zijn de veiligheid van werknemers, eerlijke lonen en kinderarbeid punten van zorg. Kruip in de huid van een mijneigenaar, een arbeider, een smartphoneproducent of een consument en presenteer je argumenten in een paneldiscussie op de "Conferentie van de Verenigde Naties over Duurzame Materialen".

B/ Wat zit er in je smartphone?

Wist je dat er goud in je smartphone zit? In feite zijn er maar liefst 70 grondstoffen met verschillende eigenschappen te vinden in smartphone-onderdelen. Laten we eens kijken wat er in onze telefoons zit!

D/ De levenscyclus van het product: verder kijken dan de gebruiksfase

Bekijk de levenscyclus van je smartphone eens wat nader. Waar komen de materialen vandaan? Hoe werd hij geproduceerd? Hoe lang gebruik je hem? En wat gebeurt ermee wanneer hij het einde van zijn levensduur bereikt?

F/ ecoCEO-spel: het is jouw zaak!

Print en speel het kaartspel ecoCEO en run je eigen bedrijf! Ontgin grondstoffen, produceer smartphones of e-bikes en maak winst! Maar pas op, grondstoffenschaarste en externe gebeurtenissen kunnen je bedrijfsmodel op de proef stellen! Experimenteer met nieuwe, circulaire bedrijfsmodellen om je bedrijf veerkrachtig te maken!

Ook als online spel beschikbaar!

H/ LABO-EXPERIMENT: RECYCLING VAN KOPER

Afgedankte elektrische en elektronische apparaten bevatten heel wat kopermetaal. Gelukkig is koper zeer goed te recycleren. Ga zelf aan de slag in het labo en onderzoek de verschillende toestanden waarin koper kan voorkomen en hoe je uit deze toestanden opnieuw zuiver kopermetaal verkrijgt!

Honger naar meer?! – Let’s Go Circular!

Vlajo, de organisatie die leerlingen vertrouwd maakt met ondernemingszin via o.a. mini-ondernemingen op school, biedt eveneens verbredende en verdiepende lesmaterialen aan over circulaire economie. Het digitaal kennisplatform (Girls) Go Circular is gericht op leerlingen van de tweede en derde graad secundair onderwijs. Leerkrachten kunnen dit leerpad inzetten om te werken aan doelen en sleutelcompetenties rond duurzaamheid (circulaire economie), ondernemingszin en digitale en mediawijsheid.

 

Het digitaal leerplatform (de “Circular Learning Space”) bevat een 15-tal pasklare leermodules die inzoomen op circulaire economie en aanverwante thema’s als voeding, mode, robotica, AI… en veel meer. 

Elke module is opgebouwd uit een mix van video’s, interactieve leermaterialen en groepsopdrachten en wordt opgedeeld volgens niveau (normaal - geavanceerd - expert). Dit maakt het programma geschikt voor een project binnen de complementaire uren, een projectdag, een wekelijks lesuur of een verdiepend project voor leerlingen die meer uitdaging zoeken. 
Op het einde van elke module leggen de leerlingen een korte quiz af, waarna ze een deelnamecertificaat ontvangen.

 

Voor leerkrachten is er een uitgebreide handleiding, waarin per module en les voldoende tips en de nodige voorbereidingen worden meegegeven. 
Interesse om gratis aan de slag te gaan met dit project? Dan bieden we vanuit Vlajo enkele mogelijkheden op niveau van school, klas en de individuele leerling/student.

 

Wil je als leerling, leerkracht of school aan de slag op het leerplatform?
Schrijf je gratis in!

 

 


Meer info of vragen?
•    bezoek de Vlajo-website
•    bezoek het Girls Go Circular project-platform
•    contacteer GO CIRCULAR! via gocircular@vlajo.org
 

Met de steun van

EIT raw materials academy
EU flag