Home NL

ecoCEO – ondernemerschap voor een circulaire economie!

ecoCEO brengt strategieën voor een circulaire economie en circulaire bedrijfsmodellen de klas in en maakt leerlingen vertrouwd met uitdagingen op het gebied van grondstoffen, circulair productontwerp en duurzaam ondernemerschap. 
Speel, leer en maak plezier!

Leerlingen actief betrekken bij de circulaire economie?

ecoCEO moedigt leerlingen aan om deel te nemen aan de wereldwijde uitdaging om een circulaire economie te creëren die op een duurzame manier omgaat met onze eindige grondstoffen. De omvorming van de huidige lineaire economie naar een circulaire economie vereist een drastische verandering in de manier waarop we produceren en consumeren. Door te leren over de circulaire strategieën en circulaire bedrijfsmodellen ontwikkelen leerlingen de kennis, de vaardigheden en de mentaliteit om een duurzamere samenleving mee vorm te geven.

ecoCEO biedt leuk en boeiend lesmateriaal voor de klas, om leerlingen te helpen inzicht te krijgen in de circulaire economie en duurzaam ondernemen. De activiteiten stimuleren onafhankelijk onderzoek, experimenten, samenwerking, ondernemerschap en creativiteit. De onderwerpen zijn vakoverschrijdend, waardoor ze goed geschikt zijn voor projectwerk dat verband houdt met economie, aardrijkskunde, wetenschap en ethiek.

De circulaire economie, waarom maakt het uit?

Onze huidige economie is grotendeels lineair: we ontginnen grondstoffen zoals olie, mineralen en metalen, maken er producten van en gooien ze na gebruik weg. Dankzij deze aanpak van "nemen, maken en weggooien" kunnen we genieten van een hoge levensstandaard, rijkdom en comfort. Hieraan is echter wel een hoge kost verbonden. Een kost die betaald wordt door onze planeet en de mensen die erop wonen, zonder een rechtvaardige verdeling van de winsten en de lasten. Het huidige lineaire model leidt tot sociale ongelijkheid, de uitputting van natuurlijke hulpbronnen en milieuvervuiling en draagt bij tot de klimaatverandering. Deze manier van werken is niet duurzaam. Het wordt tijd dat we anders gaan denken over materialen, producten en afval!


 

 

De circulaire economie, wat betekent dat?

Het concept van een circulaire economie biedt de mogelijkheid om een alternatief economisch systeem uit te werken dat aan onze behoeften kan voldoen, terwijl het binnen de grenzen van de planeet blijft. Het heroverweegt alle aspecten van het idee van "nemen, maken en weggooien": hoe kunnen we grondstoffen duurzamer beheren, hoe kunnen we producten maken zodat ze langer meegaan en aan het einde van hun levensduur vlot hergebruikt of gerecycleerd kunnen worden?

In een circulaire economie worden producten, onderdelen en materialen op hun maximale niveau van waarde en functionaliteit gehouden. Om dit doel te bereiken kunnen er tal van strategieën worden toegepast. Producten kunnen bijvoorbeeld zo worden ontworpen dat ze een lang(er) gebruik en hergebruik toelaten en dus een hoge tweedehandswaarde hebben. Of ze worden ontworpen met het oog op gemakkelijk onderhoud en herstelbaarheid, of op een manier dat ze gemakkelijk uitgebreid of geüpgraded kunnen worden, of dat ze gemakkelijk uit elkaar kunnen worden gehaald om onderdelen in nieuwe producten te kunnen gebruiken. Ze kunnen gemaakt worden van gerecycleerde of biogebaseerde materialen en zijn aan het einde van hun levensduur recycleerbaar of biologisch afbreekbaar, waardoor er minder materiaal verloren gaat door storten en verbranden. Zo wordt de levensduur van een product verlengd en worden materiaalkringlopen gesloten, waardoor de behoefte aan nieuwe materialen en energie tot een minimum wordt beperkt. Tegelijkertijd wordt de druk op het milieu door de winning van grondstoffen, uitstoot en afval verminderd!

Saskia Manshoven

Researcher Sustainable Materials

Ontwikkeld met deze partners

Logo Wuppertal
Logo Consiglio Nazionale delle Ricerche

Met de steun van

EIT raw materials academy
EU flag

VITO circular economy games

Resourcity
Risk&Race