Lesmateriaal

Wil u uw leerlingen aanmoedigen om deel uit te maken van de circulaire economie? Bekijk het gratis lesmateriaal hieronder! De materialen zijn bedoeld voor leerlingen van 15-18 jaar. Om ze te downloaden hoeft u enkel uw contactgegevens in te vullen en het materiaal wordt gratis rechtstreeks in uw inbox afgeleverd! 

A/ Inleiding tot de circulaire economie

Onze huidige economie is grotendeels lineair. We "nemen, maken en gooien weg". Dit is niet duurzaam! Het wordt tijd dat we anders gaan denken over materialen, producten en afval!

D/ De levenscyclus van het product: verder kijken dan de gebruiksfase

Bekijk de levenscyclus van je smartphone eens wat nader. Waar komen de materialen vandaan? Hoe werd hij geproduceerd? Hoe lang gebruik je hem? En wat gebeurt ermee wanneer hij het einde van zijn levensduur bereikt?

F/ ecoCEO™-spel: het is jouw zaak!

Print en speel het kaartspel ecoCEO™ en run je eigen bedrijf! Ontgin grondstoffen, produceer smartphones of e-bikes en maak winst! Maar pas op, grondstoffenschaarste en externe gebeurtenissen kunnen je bedrijfsmodel op de proef stellen! Experimenteer met nieuwe, circulaire bedrijfsmodellen om je bedrijf veerkrachtig te maken!

 

B/ Wat zit er in je smartphone?

Wist je dat er goud in je smartphone zit? In feite zijn er maar liefst 70 grondstoffen met verschillende eigenschappen te vinden in smartphone-onderdelen. Laten we eens kijken wat er in onze telefoons zit!

E/ Presenteer je eigen circulair product

Ontwerp je eigen circulaire product en presenteer het aan je raad van investeerders in een 5 minuten durende zakelijke presentatie!